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Section 10.11 
 

GENERAL STRUCTURES CONSTRUCTION ISSUES 
 

10.11.1 Purpose 
 
The purpose of this section is to establish procedures that are required for use on most or 
all structures projects and that cover a variety of issues as follows:   
 
 10.11.3 - Notifying the District Structures Maintenance Engineer (DSME) of In-Service 
   Dates and Acceptance Inspections 
 
 10.11.4  - Notification and Monitoring of Load Rating Requirements 
 
 10.11.5  - Electronic Filing of Bridge Construction Documents 
 
 10.11.6  - Contractor Applied Overloads on Department-Owned Temporary Bridges   
 
 10.11.7 -  Temporary Bridge Activities 
 

10.11.2 Authority 
 
 
FHWA Approved:  March 18, 2009 
 
Sections 20.23 (4)(a) and 334.048(3), Florida Statutes (F.S.) 
 

10.11.3 Notifying the District Structures Maintenance Engineer of  
   In-Service Dates and Acceptance Inspections 
 
Within sixty (60) days of the start of work on the project and based on the Contractor’s 
Accepted Work Progress Schedule, the Project Administrator (PA) shall will provide the 
DSME with the tentative date that each bridge will be put into service for public use referred 
to herein as the in-service date.  If these dates change by more than three (3) months as 
the project progresses, the PA shall must notify the DSME of the revised dates as soon as 
possible. 
 
The amount of time that District Structures Maintenance Inspectors (D 
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SMI) will need to perform a pre-acceptance inspection will vary based on the size and 
complexity of the structure. Therefore, Consequently, the amount of advance notice 
needed to schedule the inspection will also vary.  With this in mindBecause of this, the PA 
shall must contact the DSME well in advance of the in-service date early on in the Project 
to find out determine how much the amount of advanced notice required by maintenance 
inspection staff will need in order to be able to perform their inspection effectively.  Using 
Accounting for the DSME’s advanced notice duration, the PA shall must notify the DSME 
eitherof the date that the pre-acceptance inspection should begin or the DSME should be 
notified when the bridge is 90% complete, whichever comes first.  When possible, the 
inspection by maintenance staff should coincide with the 90% inspection recommended by 
CPAM Section 12.1 and in which the Construction Engineering and Inspection (CEI) staff 
and Contractor participate.   
 
Prior to the start of inspection by maintenance inspection staff, the PA shall will confirm that 
the surfaces and components that will need to be inspected are fully accessible and visible 
for inspection.  The PA shall will facilitate the need for access equipment with the 
Contractor.  Maintenance inspection staff will provide a written report of findings to the PA 
which that may call for require corrective action of defects or damage prior to final 
acceptance of the project or prior to the in-service date.  Once the conditions reported by 
the DSME have been addressed by the Contractor, the results shall must be reported in 
writing to the DSME who may choose to perform a follow-up inspection which may include 
the gathering of bridge data needed for the Bridge Management System (BMS).   
 
One (1) week prior to any bridge, temporary or permanent, being put into service for public 
use, the PA shall will notify the DSME of the final in-service date and time.  This will allow 
the DSME to timely activate the bridge in the BMS in a timely manner in order to facilitate 
the issuance of permits to special vehicle operators requesting to use the bridge for an 
overweight and/or over-dimension load, as well as to inform the District Structures 
Maintenance Office (DSMO) of the existence of a temporary bridge. 
 
The PA shall must notify the DSME of the final acceptance inspection, required by CPAM 
Section 12.1, at least 30 days in advance of performing the inspection when there is 
enough project time left to do so; otherwise, as much time in advance as possible.  For 
bridges that the DSME has inspected prior to final acceptance and that have been in 
service, sometimes for an extended period of time, the CEI staff should pay particular 
attention to the final inspection of bridge elements that might have durability or performance 
problems within the first five years of service including:  bearings, expansion joint seals and 
hardware, lighting and electrical systems, drainage systems, and coatings (paint systems 
for steel, etc.).  Any problems with these elements shall must be reported to the DSME who 
may choose to perform a follow-up inspection of these elements. 
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10.11.4 Notification and Monitoring of Load Rating Requirements 
 
The DSME is responsible for making sure that every ensuring bridges that is in service 
haves an accurate load rating and this includinges any bridge that is put into service before 
construction of the overall project is complete.  The load rating shall must be performed in 
accordance with the applicable Office of Maintenance Bridge Load Rating Manual, Topic 
Number 850-010-035.  For load ratings of temporary bridges constructed using temporary 
bridging provided by the Department, contact the Office of Maintenance, Structures 
Operations Section. 
  
Most of the time accurate Typically, bridge load rating information for a new bridges will 
beis contained in the Bridge Load Rating sheet of the As-Bid Plans.  However, if there are 
significant structural changes to the As-Bid Plans during construction then the load rating 
may change and an As-Built load rating will need to be determined prior to putting the 
bridge into service.  To make certain that the DSME receives an accurate load rating before 
a bridge is put into service during construction, the PA shall must notify the Engineer of 
Record (EOR), enough time in advance of the anticipated in-service date to allow the EOR 
to assess whether or not the As-Bid load rating has changed.  The PA shall will provide As-
Built information as requested by the EOR which may include materials testing results, 
bridge member dimensions, differences from predicted prestressed concrete beam 
cambers and build-up adjustments, or other strength-related data that differs significantly 
from the As-Bid plans.  If the EOR determines that the load rating has changed then the 
Bridge Load Rating sheet in the As-Bid plans shall must be revised to reflect the As-Built 
load rating and this sheet along with the As-Built load rating shall must be transmitted to the 
DSME prior to putting the bridge into service. For example, if the predicted prestress 
concrete beam cambers based on field measurements differ by more than +/- ± ½ 
1/2"inches from the theoretical "Net Beam Camber @120 Days" shown in the As-Bid plans, 
the EOR shall will revise the As-Bid load ratings if warranted. If the EOR determines that a 
load rating has changed significantly, particularly if reduced, then the PA shall will 
coordinate discussions between the EOR, District Structures Design Engineer, and the 
District Structures Maintenance Engineer to decide on an appropriate course of action.  
The revised Bridge Load Rating Sheet shall mustalso be signed and sealed by the EOR 
and the sheet title shall be changed to As-Built Bridge Load Rating and shall be added to 
the final As-Built plans transmitted to the Final Estimates Office at the conclusion of the 
project.   
 
If the EOR and Senior Project Engineer (consultant CEI projects) or Resident Engineer (In-
house CEI projects) agree that the As-Bid load rating does not need to be changed 
because there were no significant modifications to the bridge during construction then the 
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EOR shall is required to produce submit a letter stating affirming this and it shall must be 
signed and sealed and be sent to the Senior Project Engineer/Resident Engineer with a 
copy to the DSME.  In tThe letter, the EOR should also indicate the source of information, 
as explained below, on which the EOR’s opinion is based.  A copy of this The letter shall be 
retained in the CEI’s project management recordsmust be stored in the Electronic 
Document Management System (EDMS) by the CEI and shall be included in the 
documents transmitted to the Final Estimates Office at the conclusion of the project.  The 
EOR’s decision, basis that the As-Bid load rating is not in need of revision, shall  will be 
based on the final As-Built plans that are signed and sealed by the Senior Project 
Engineer/Resident Engineer.  If final As-Built plans are not available prior to the in-service 
date of the bridge then the Senior Project Engineer/ Resident Engineer shall must produce 
submit a signed and sealed letter that shall be sent to the EOR.  The letter shall statinge 
that the Senior Project Engineer/Resident Engineer has notified the EOR as the project has 
progressed of all changes to the bridge that took place during construction and which that 
could impact the final load rating.  In lieu of this statement, the letter may contain an 
attachment with preliminary As-Built plans showing all changes that could impact the final 
bridge load rating and shall state which information source is provided. 
 

10.11.5 Electronic Filing of Bridge Construction Documents 

 
The DSMO utilizes several documents in the Electronic Document Management System 
(EDMS).  To facilitate access of these documents, bridge construction document profiles 
shall must be attributed according to the table below. The following structure number types 
and format shall must be entered into the document profile for these records as indicated: 
 
 Bridge Number:  6 digits, all numbers, and if more than one bridge is  represented by 
 the document then each bridge number shall must be separated by a comma.   
 
 Overhead Sign Structure Number:  6 digits, 5 of which are numbers, and the third 
 digit from the left, which with rare exception, is the letter S for “Sign” 
 
 Traffic Signal Mast Arm Structure Number:  same as Overhead Sign except the 
 alphabetic character is M for “Mast” 
 
 High Mast Light Pole Number:  same as Overhead Sign except the alphabetic 
 character is P for “pole” 
 
If there is uncertainty about the structure’s number, consult the DSMO for guidance. 
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BRIDGE CONSTRUCTION DOCUMENT PROFILE FIELDS 

DSMO 
Document 
Category 

Construction Document Type   
EDMS 
Group/ 

Type No. 

EDMS Document 
Subject/Description  

As-Built Load 
Rating 

Documents 

Supporting Calculations, Input Files, 
Output Files, Load Rating Summary 
Sheets, EOR Letter stating As-Built Load 
Rating same as As-Bid Load Rating 

15/141 As-Built Load Rating 

Foundation 
Documents 

Pile Driving Records  

15/139 

Pile Installation  

Drilled Shaft Records Drilled Shaft Installation  

Geotechnical Reports & Related Docs. General Geotechnical  

Defect/Damage 
Records and 
Documents 

Crack Maps, Crack Dimension Tables, 
Crack Growth Monitoring Logs 

15/141 

Crack Monitoring 

Request For Correction (RFC) Tracking 
Logs and Related Correspondence 

Defect/Damage Resolution 

Shop Drawings 

Bridge Bearings 14/134 Bearings 

Electrical Components 14/134 Electrical  

Expansion Joints 14/134 Expansion Joints 

Mechanical Components 14/134 Mechanical  

Substructure Members/Components 14/134 Substructure  

Superstructure Members/Components 14/134 Superstructure  

High Mast Light Components 14/135 High Mast Lighting 

Miscellaneous 14/136 Miscellaneous 

Overhead Sign/Traffic Signal Structure 
Members/Components 

14/138 
Overhead Sign/Traffic Signal 
Structure  

Punch List 
Documents 

Final Punch List, Explanation of how 
Punch List Items were Resolved 

15/141 Punch List 

Post-Tensioned 
(PT) Bridge 

Records 

Stressing Record/Log, Grouting 
Record/Log, Casting Record/Log 

15/141 PT Bridge Record 
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10.11.6 Contractor Applied Overloads on Department-Owned Temporary 
 Bridges 
 
The intent of One purpose of Construction Standard Specification 7-7.2, in part, is to 
prevent the overloading of Department-owned temporary bridge components that might be 
damaged by such loads.  These temporary bridge components are generally designed to 
carry loads that do not exceed those allowed in the Florida Highway Patrol, Commercial 
Motor Vehicle Manual (CMVM) and; therefore, are not designed to carry overloaded 
construction vehicles or construction cranes along with the objects they are lifting.  
Overloading of temporary bridge components can cause serious damage or failure.    
 
Exceptions to the overload policy above are permitted if provided for by the Engineer of 
Record in the Contract Documents.  The decision to allow erection overloads will be made 
prior to bid and will not be permitted through the use of a Cost Savings Initiative Proposal 
after bid.  If overloads are permitted in the Contract Documents, then cranes and other 
heavy loads may only be applied for the purpose of erecting the temporary bridge.  
Temporary bridges may not be used for the purpose of constructing the permanent bridge.  
 
If the Contract Documents allow it, and the Contractor wishes to apply overloads to the 
temporary bridge for the purpose of erecting the temporary bridge, then prior to the start of 
work the Contractor must submit shop drawings to the Florida Department of 
Transportation for approval, the contents of which will be specified in the Contract 
Documents.  Typically, the shop drawings must include calculations, layout drawings, and 
erection drawings showing how the equipment is to be used so that the temporary bridge 
structure will not be overstressedoverloaded. The Contractor’s Engineer of Record must 
sign and seal the shop drawings.  The PA shall will verify that the submittal package is in 
full compliance with the plans prior to submitting them to the State Structures Maintenance 
Office for review and approval. 
 
If the shop drawings are approved then the PA shall must confirm that the magnitude of the 
applied overloads (cranes, construction vehicles, etc.) which may require the use of 
distribution mats and their specific loading positions on the deck of the temporary bridge, 
are in full compliance with the shop drawings at all times during the progression of 
construction. 
 
When the plans do not specifically allow the temporary bridge to be overloaded for erection 
purposes then the Contractor must comply fully with the CMVM and the PA shall must 
monitor the Contractor’s compliance for the duration of the project. 
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10.11.7 Temporary Bridge Activities 
 

10.11.7.1 Acquisition of Department-Owned Temporary Bridging 
 
The acquisition of Department-owned temporary bridge components and hardware shall 
will be coordinated overseen by the PA using the process outlined in Standard 
Specification 102-6.2. Upon receipt of the Contractor’s letter and accompanying requested 
components list, confer with the State Aluminum Structures Shop (SASS) as necessary to 
finalize the components list within the timeframe given in Standard Specification 102-6.2. 
 Provide at least one inspector to attend the mandatory training described in Standard 
Specification 102-6.2 along with the Contractor’s representatives. 
 

10.11.7.2 Erection Verification 
 
During the erection of temporary bridging, periodically verify that proper erection 
procedures are being followed by the Contractor. When temporary bridge components are 
supplied by the Department, the CEI will consult with the FDOT State Bridge Maintenance 
and Repair Engineer (SBMRE) of the State Structures Maintenance Office, for instruction 
regarding how verification is to be performed.  Erection procedure violations by the 
Contractor shall must be brought to the attention of the SBMRE immediately and the 
SBMRE will make recommendations about corrective actions that will be required of the 
Contractor.  The PA shall must verify that recommended actions are implemented properly 
and in a timely manner.  When the entire temporary bridge is supplied by the Contractor, 
the CEI shall must verify that the Contractor is constructing the temporary bridge in 
accordance with the signed and sealed temporary bridge shop drawings and erection plan. 
If the Contractor does not construct in accordance with the shop drawings and erection 
plan, the PA shall will bring this to the attention of the Contractor and any required 
corrective actions shall are required to be completed prior to use of the bridge by the public.  
 
The State Structures Maintenance Office shall will perform a courtesy inspection of 
Department-owned temporary bridges prior to their use by public traffic.  The Project 
Administrator shall will notify the SBMRE at least 30 days in advance of when public 
opening to traffic will be permitted to use the bridge to schedule the required inspection.  
The PA shall will coordinate with the Contractor to facilitate inspection of the bridge.  
Completion of corrective actions will be verified by the PA prior to opening any temporary 
bridge to the public.  
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10.11.7.3 Maintenance Monitoring 
 
For Department-owned temporary bridges, CEI staff shall will monitor that the Contractor 
properly maintains the temporary bridge components once in service.  CEI staff shall will 
consult with the SBMRE for instructions regarding what procedures to use for proper 
maintenance monitoring.  Maintenance lapses by the Contractor shall must be brought to 
the attention of the SBMRE immediately and the SBMRE shall will make recommendations 
about corrective actions that will be required of the Contractor.  The PA shall will verify that 
recommended actions are implemented properly and in a timely manner. For Contractor 
supplied temporary bridges, the PA shall will verify that there is a Contractor-developed 
temporary bridge maintenance plan and that the Contractor is in compliance with the plan.  
The PA shall will discuss any maintenance plan noncompliance issues with the Contractor 
and corrective actions shall must be implemented in a timely manner. 
 

10.11.7.4 Return of Department-Owned Temporary Bridging 
 
The PA shall will verify that the Contractor has notified the Department at least 10 days 
prior to return of any bridge components and that all bridge components are listed on the 
Detour Bridge Issue and Credit Ticket and signed by the Contractor.  The PA shall 
aAdjustments to payments due to the Contractor for bridge components that are missing or 
damaged by the Contractor, components that are not properly packed or for components 
that are not returned within the specified time will be made in accordance with Standard 
Specification 102-6.2. 


