RECOMMENDATION No. 3

November 12, 2007

Michael D. Nash Eduardo Perez de Morales, P.E.
Area Manager Resident Engineer
Astaldi Construction Corporation The Corradino Group
1701 Lake Worth Road 321 South Dixie Highway.
Lake Worth, FL. 33460 West Palm Beach, FL. 33401
Re: Financial Project ID: 231918-1-52-01 /02
Federal Aid Project Number: 0951 568 |
Contract ID: T4039
County: Palm Beach,
Description: SR-9 ( 1-95) 12™ Avenue South to 10™

Avenue North

Subject: Convene Dispute Review Board and Conduct a Hearing for Entitlement
Regarding Contractors Request for Additional Compensation for Deck
Grooving Quantity Change
( Pay Item 400-7 )

The Dispute Review Board was convened for a hearing requested by The
Corradino Group. The Hearing was conducted on November 5, 2007 in the
Conference Room at 321 South Dixie Highway , West Palm Beach, FL.

Packages of information and position statements were presented to the Board by both
parties and excerpts are included in this recommendation. .

Astaldi Construction’s Position:

Subject: Deck Grooving

ISSUE:
This issue brought before the Board is entitlement for Error in Plan Quantity in accordance with
article 9-3.2 for Bridge floor Grooving. Astaldi has notified the Engineer of the substantial error
in plan quantity for pay item 0400-7 Bridge Floor Grooving on September 14, 2007 (see page3),
along with the fact that Astaldi has determined that additional compensation is required and that
Astaldi would submit the required package in the future. The Engineer on October 3, 2007

responded in an unclear manner (see page4), it appears that the Engineer is in agreement with

Astaldi, yet has chosen to bring this issue to The Board.



Astaldi’s Position:

Pay item 0400-7 Bridge Floor Grooving is a Plan Quantity pay item (see Page 6), as such is
governed by Section 9 of the Supplemental Specifications entitted MEASUREMENT AND
PAYMENT. Which states “The Engineer will measure all work completed under the contract in
accordance with the United States Standard Measures. The Engineer will take ull measurements
horizontally or vertical. Under article 9-1.3.2 Plan Quantity it states “when measuring items
paid on the basis of area of finished work, where the pay quantity is designated to be plan
quantity, the Engineer will determine the final pay quantity based on plan quantity subject to the
provisions of 9-3.2. Generally, the Engineer will calculate the plan quantity using lengths based
on station to station dimensions and widths based on neat lines shown in the plans.” (See page
7) Article 9-3.2” Payment Base on Plan Quantity: states under 9-3.2.1 Error in Plan Quantity
(See page 8) “As used in this Article, the term “substantial error” is defined as the smaller of (a)
or (b) below:

(a) a difference between the original plan quantity of more than 5 %
(b} a change in quantity which causes a change in the amount payable of more than §
5.000.00

The quantity for Bridge Floor Grooving in the Contract is 62,392 SY (see pagel 0-22) the unit
Price in the contract is § 1.60 the actual quantity grooved is 37,627 SY which result in an error
of 40% of the pay item quantity or a dollar amount of § 39,624.00 (see page 5). The Department
issued an email that revised the plan quantity on October 18" (See page23-27). In accordance
with 9-3.2.1 which states “ the department will revise such quantities only in the even that the
department determines it is in substantial error”. (see page 8). Based on the above Astaldi is
entitled to submit evidence of such form of acceptable and verifiable, measurements or

calculations to justify the revised unit cost for the Bridge Floor (Grooving.

Corradino Group Position Paper

Issue



The Contractor submitted a Notice of Intent to Claim for additional costs in connection
with an “error in plan quantity,” in connection with the Department’s decision and
direction to reduce the amount of bridge floor grooving under the contract. (Exhibit 1)

Background and References

Contract plan quantity for Bridge Floor Grooving pay item includes an area sufficient to
groove the old portions of the viaduct, in addition to the widened portions of the
viaduct. The Department decided not to groove the old bridge decks because it is not
deemed necessary. The plan quantity for this pay item was therefore reduced about
42%, from an original quantity of 62,393 SY to a revised quantity of 36,082 SY, which
amounts to a decrease of $42,097 at contract unit prices.

Pay Item 400-7, Bridge Floor Grooving, is a “plan quantity” item. This is addressed
explicitly in Article 400-22.3 of the Supplemental Specifications, which states:
400-22.3 Bridge Floor Grooving: The quantity to be paid for will be plan quantity
[emphasis added] in square yards [square meters], computed, using the area bound by
the gutter lines (at barrier rails, curbs and median dividers) and the beginning and end of
the bridge or the end of approach slabs, whichever is applicable, constructed, in place
and accepted.

We do not dispute the Contractor’s contention that the original plan quantity for this

pay item is an error. In fact, we consider it a “substantial error” as defined in Article 9-

3.2.1 of the Supplemental Specifications, appended as Exhibit 2 and excerpted below:
9-3.2.1 Error in Plan Quantity: As used in this Article, the term “substantial error” is
defined as the smaller of (a) or (b) below:

(@) a difference between the original plan quantity and final quantity of more

than 5%,

(b) a change in quantity which causes a change in the amount payable of more

than $5,000. femphasis added]

On multiple job Contracts, changes made to an individual pay item due to
substantial errors will be based on the entire Contract quantity for that pay item.

Where the pay quantity for any item is designated to be the original plan
quantity, the Department will revise such quantity only in the event that the
Department determines it is in substantial error. [emphasis added| In general, the
Department will determine such revisions by final measurement, plan calculations, or
both, as additions to or deductions from plan quantities.

Since the original plan quantity for the bridge floor grooving pay item meets the
definition of a “substantial error” as defined in Article 9-3.2.1 above, we revised the
plan quantity consistent with the same specification.

In their Notice of Intent, the Contractor referenced Article 9-3.2.1 of the Supplemental
Specifications as the basis of their claim, and Article 5-12 “if we disagree.” We do not
dispute 9-3.2.1 is the pertinent and applicable Contract reference, and we believe it
fully supports our position and actions as explained above. Article 5-12 “Claims by
Contractor” does not, in and of itself, entitle the Contractor to additional compensation
for a change in plan quantity; as such change is specifically contemplated and
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addressed by 9-3 “"Compensation for Altered Quantities” and its sub-articles. Article 9-
3.1 states, in part:
9-3 Compensation for Altered Quantities.
9-3.1 General: When alteration in plans or quantities of work not requiring a
supplemental agreement as hereinbefore provided for are offered and performed, the
Contractor shall accept payment in full at Contract unit bid prices for the actual
quantities of work done, femphasis added] and no allowance will be made for increased
expense, loss of expected reimbursement, or loss of anticipated profits suffered or
claimed by the Contractor, resulting cither directly from such alterations, or indirectly
from unbalanced allocation among the Contract items of overhead expense on the part of
the bidder and subsequent loss of expected reimbursement therefore, or from any other
cause.

We reviewed Article 4-3 “Alteration of Plans or of Character of the Work,” and we find it
does not apply to this change in plan quantity, because the decrease is not a
"significant change” as defined by the specification. Article 4-3.1 states, in part:
4-3 Alteration of Plans or of Character of Work.
4-3.1 General: The Engineer reserves the right to make, at any time prior to or during
the progress of the work, such increases or decreases in quantities, whether a
significant change or not, and such alterations in the details of construction, whether a
substantial change or not, including but not limited to alterations in the grade or
alignment of the road or structure or both, as may be found necessary or desirable by the
Engineer. Such increases, decreases or alterations shall not constitute a breach of
Contract, shall not invalidate the Contract, nor release the Surety from any liability
arising out of this Contract or the Surety bond. The Contractor agrees to perform the
work, as altered, the same as if it had been a part of the original Contract.

The term “significant change” applies only when:
() The Engineer determines that the character of the work as altered differs
materially in kind or nature from that involved or included in the original
proposed construction, or
(B) A major item of work, as defined in 1-3, is increased in excess of 125% or
decreased below 75% of the original Contract quantity, The Department will
apply any price adjustment for an increase in quantity only to that portion in
excess of 125% of the original Contract item quantity, or in case of a decrease
below 75% to the actual amount of work performed, such allowance to be
determined in accordance with 4-3.2, below.

In the instance of (A) above, the determination by the Engineer shall be
conclusive and shall not subject to challenge by the Contractor in any forum, except
upon the Contractor establishing by clear and convincing proof that the determination by
the Engineer was without any reasonable and good-faith basis. [Emphasis added]

The change in plan quantity for Bridge Floor Grooving does not meet the definition of a
“significant change” in Article 4-3.1 above. “A” does not apply because the nature of
the work has not been changed, and “B” does not apply because the grooving pay item
is not @ "major item of work.” The original Contract value of this item is 0.17% of the
original Contract amount. Article 1-3 defines a “major item of work” as: “Any item of
work having an original Contract value in excess of 5% of the original Contract
amount,”
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Department’s Position
To summarize the Department’s position:

1. The Contractor is not entitled to additional compensation under 9-3.2.1 - The
Department had the right to adjust the plan quentity for the Bridge Floor
Grooving pay item to correct a “substantial error,” as defined by the Contract
Specifications.

2. The Contractor is not entitled to additional compensation or a price adjustment
under 4-3.1 — The change in Bridge Floor Grooving quantity was not a
“significant change,” did not change the character of the work, and the pay item
is not a “major item of work” as defined by the Contract Specifications.

Contractors Rebuttal

Subject: Deck Grooving

ISSUE: This issue brought before the Board is entitlement for Error in Plan Quantity in
accordance with article 9-3.2 for Bridge floor Grooving. Astaldi has notified the Engineer of the
substantial error in plan quantity for pay item 0400-7 Bridge Floor Grooving on September 14,
2007 (see page3 of Astaldi’s position paper-deck grooving), along with the fact that Astaldi has
determined that additional compensation is required and that Astaldi would submit the required
package in the future. The Engineer on October 3, 2007 responded in an unclear manner (see
page4 of Astaldi’s position paper ~deck grooving), it appears that the Engineer is in agreement
with Astaldi, yet has chosen to

bring this issue to The Board.

Department Position: Department agrees that plan quantity is in fact a substantial error as

defined in article 9-3.2.

Astaldi’s Position: Astaldi agrees that under article 9-3.2.1 this is a substantial error in plan

quantity and as such is governed by this section of the specifications. Which clearly states “In
the event that either Department or the Contractor contends that the plan quantity for any item
is in error and additional or less compensation is thereby due, the claimant shall submit at their
own expense, evidence of such form acceptable and verifiable measurements or calculations™

(see page 5). Astaldi has every intention of doing so in the future.



Department Position: The Department references 9-3.1 General: which states “When

alterations in plans or quantities of work not requiring a supplemental agreement as herein

provided for are offered and performed [Emphasis added], the contractor shall accept payment

in full at the contract unit bid prices for the actual quantities of wo done, and no allowance will
be made for increased expense, loss of expected reimbursement, or loss of anticipated profits

suffered or claimed by the Contractor....”etc (see page 4)

Astaldi’s Rebuttal: Article 9-3.2 does not define when a supplemental agreement or unilateral

payment is required. Article 4-3.4 Conditions Requiring a Supplemental Agreement or
Unilateral Payment is the article that determines whether a Supplementai Agrecment or a
Unilateral Payment is required. Article 4-3.4 states that “Supplemental Agreement or Unilateral
Payment will be used to clarify the plans and specifications of the Contract” (see page7-8).

The Department did not offer to Astaldi this reduction in plan quantity nor did Astaldi agree to
the substantial error. If the Department is going to claim that they deleted work after the fact
then Article 9-4 Deleted work may come in. Which states “The Department will have the right to
cancel the portions of the contract relating to the construction of any acceptable item therein, by
payment to the contractor of fair and equitable amount covering all items of cost incurred

prior to the date that the Engineer cancels the work™ [Emphasis added] [see page 6].

Departments Position: The department is trying to use article 4-3.1 specifically significant

change

Astaldi’s Rebuttal: Astaldi has never claimed that this issue is a “Significant Change” this issue

is an ERROR IN PLAN QUANTITY and qualifies as a SUBSTANTIAL ERROR by the

Departments own admission.

Corradino Group Rebuttal

We received a copy of the Contractor’s submittal to the Dispute Review Board (DRB)
dated October 22, 2007, stating their position regarding a dispute over additional
compensation for deck grooving plan quantity change.



There was nothing in the Contractor’s submittal we haven't already addressed in our
submittal of the same date; therefore, we see no need for a separate or additional
rebuttal.

Boards Findings

The Contractor quotes Section 9-4 of the Specifications This section deals with
Common Freight Carrier Rates and has nothing to do with the reduction of plan
quantities.

Section 9-3 and 9-3.1 { General: When alteration in plans or quantities of work not requiring
a supplemental agreement as hereinbefore provided for are offered and preformed, the
Contractor shall accept payment in full at Contract unit bid prices for the actual quantities of
work done, and no allowance will be made for increased expense, loss of expected
reimbursement, or loss of anticipated profits suffered or claimed by the Contractor, resulting
either directly from such alterations, or indirectly from unbalanced allocation among the
Contract items of overhead expense on the part of the bidder and subsequent loss of expected
reimbursement therefore, or from any other cause.

Boards Recommendation

The Board after listening to the hearing and reviewing all documents finds the
Contractor is not entitled to monies for this change. The Contractor has offered no
evidence that this work deletion has caused “ the character of the work as altered
differs in kind and nature from that involved or included in the original proposed
construction”.

The Board appreciates the cooperation by all parties involved and the information
provided to make this recommendation. Please remember that failure to respond to the
DRB and the other party concerning your acceptance or rejection of the DRB
recommendation within 15 days will be considered acceptance of the recommendation.

| certify that | participated in the Hearings of the DRB regarding the Dispute indicated
above and concur with the findings and recommendations.
Respectfully submitted,

Dispute Review Board

John W. Nutbrown, Chairman
Rammy Cone, Member

Jimmie kairgcey, Memb




